Fotovoltický ohrev TÚV

Fotovoltický ohrev vody s meničom MPPT je cenovo dostupné riešenie ohrevu či predohrevu vody v období od marca do októbra, teda v mimo vykurovacej sezóny. FV systém s výkonom 2 kWp vyrobí v podmienkach Slovenska v priemere 1 960 kWh energie, v závislosti od sklonu a orientácie panelov. Miesto inštalácie je rovnako dôležité, rozdiely však nie sú veľké.

 

 

 

 Predpokladaná výroba fotovoltického systému 2kWp:

Ide o priemerné hodnoty, založené na meraniach meteorologických staníc a satelitov za predchádzajúcich 12 rokov.

Počas vykurovacej sezóny /október až marec/ ohrev TÚV spolu s výrobou tepla pre RD zabezpečuje najčastejšie plynový, elektrický či kotol na pevné palivo – hlavný zdroj tepla. V tomto období, keď sa deň skracuje a slnečných hodín je počas dňa stále menej, znižuje sa aj energetický výnos fotovoltického zariadenia. V mesiacoch november, december a január je výroba elektriny z fotovoltiky najnižšia, vrcholí vykurovacia sezóna a ohrev TÚV je tak zabezpečený. Od februára výroba elektriny rastie, a od apríla FV systém vyrobí takmer 8 kWh denne čo postačí na ohrev vody z teploty 10°C na teplotu 55°C v bojleri s objemom 150l. Zmiešaním takto ohriatej vody dostaneme cca 206 l vody s teplotou 40°C. Samozrejme nie každý deň, je potrebné ohrievať bojler vody z teploty 10°C.

Fotovoltický ohrev vody s meničom MPPT, prakticky od marca plynulo nahradí hlavný zdroj ohrevu, vodu ohrieva len slnečným žiarením. Na jeseň, od septembra/októbra podľa oblasti začína vykurovacia sezóna a ohrev TÚV a teplo RD zabezpečí hlavný zdroj tepla.

Fotovoltický ohrev vody je vhodný:

✔ pre RD s ohrevom vody plynom, elektrinou či pevným palivom
✔ chaty, chalupy aj bez elektrickej prípojky
✔ hotely, penzióny, ubytovne
✔ športoviská, telocvične
✔ všade tam kde je požiadavka na ohrev či predohrev TÚV v bojleri

Výhody fotovoltického ohrevu vody:

✔ v období marec – október zabezpečí výrobu TÚV zo slnečného žiarenia
✔ v tomto období predstavuje hlavný zdroj ohrevu vody
✔ šetrí náklady na plyn, elektrinu, iný zdroj tepla
✔ jednoduchá a rýchla inštalácia
✔ bez zásahu do systémov na výrobu tepla a rozvodov vody
✔ bezúdržbový systém
✔ využíva pôvodný, existujúci bojler, nevyžaduje nový špeciálny
✔ vhodný aj na chatu, bez elektrickej prípojky