Blog

AKO UŠETRIŤ

Fotovoltický ohrev vody s meničom MPPT je cenovo dostupné riešenie ohrevu či predohrevu vody v období od marca do októbra, teda v mimo vykurovacej sezóny. FV systém s výkonom 2 kWp vyrobí v podmienkach Slovenska v priemere 1 960 kWh energie, v závislosti od sklonu a orientácie panelov. Miesto inštalácie je rovnako dôležité, rozdiely však nie sú veľké.

INVESTÍCIA DO BUDÚCNOSTI

Fotovoltika ponúka viacero možností inštalácie, najrozšírenejším riešením je v súčasnosti sieťová, on-grid inštalácia.

Takáto elektráreň je priamo pripojená do elektroinštalácie RD a vyrobená elektrina pokrýva spotrebu všetkých zapnutých el. zariadení v dome. Elektráreň na to aby pracovala potrebuje nielen slnečné žiarenie ale aj prítomnú sieť na ktorú je menič inštalácie prifázovaný. V prípade výpadku siete systém nepracuje. Takýto systém pokrýva aktuálnu spotrebu a znižuje náklady na elektrinu. Do akej miery a o koľko to závisí od návrhu výkonu a zapojenia systému.

DOTÁCIE

Dlho avizovaná (jeseň 2013) podpora využitia OZE pre domácnosti sa stáva reálna. SIEA zverejnila podmienky pre projekt Zelená domácnostiam, podľa ktorých budú z prostriedkov EU (100 mil.) a štátneho rozpočtu (15. mil.) podporované jednotlivé inštalácie s využitím OZE. Pre pilotný projekt je vyčlenených 45 mil. EUR, odhaduje sa inštalácia viac ako 15 000 systémov s využitím OZE.

Ide o podporu zariadení podľa paragrafu 4 a. zákona č. 309/2009 a zákona č. 251/2012 Z.z. všeobecne označované ako Malý zdroj.

Takáto inštalácia stráca nárok na doplatok a výkup elektriny za cenu elektriny na straty (súčasná forma podpory). Na druhej strane sa výrazne zjednodušuje celková administratíva inštalácie a často nekonečný proces pripojenia do DS.